A környezetvédelem fontossága

Környezetszennyezés:

Napjainkban sok-sok káros anyaggal szennyezzük környezetünket. A vizekbe beleengedik a tisztítatlan szennyvizet. A gyárak, a közlekedési járművek és minden ami szén-dioxidot bocsát ki szennyezi a levegőt. A talajt pedig a mezőgazdaság teszi tönkre, a rengeteg vegyszerrel és műtrágyával.

A tengeri katasztrófák is súlyos pusztuláshoz vezethetnek. Ugyanis a víz felszínén úszó olaj nem oldódik és elzárja az oxigént az élőlényektől. Így azok elpusztulnak. 

A légszennyezés mind az állatok, mind pedig az emberek számára káros. Egyre gyakrabban fordulnak elő savas esők is. A savas eső szétmarja a növényeket és megöli az állatokat.

A mezőgazdaság a rengeteg vegyszerrel és műtrágyával rombolja a talaj élővilágát. A permetszereket a növények leveléről az eső lemossa, majd a vízzel együtt beszivárog a talajba. Újabb szennyezés!

 

Tegyél Te is a környezetért!

 

Környezetvédelem:

Napjainkban egyre fontosabb a környezetvédelem. Ha mindenki odafigyel és törődik a természettel, akkor máris sokkal tisztább és egészségesebb lenne bolygónk!

Tudjuk, hogy Földünk ivóvízkészlete egyre csak fogy és fogy. Rengeteg vizet spórolhatsz meg, ha kádban fürdés helyett inkább a tusolást választod; ha fogmosás közben nem folyatod a vizet; ha esővízzel locsolsz; ha a csöpögő csapot azonnal megjavítjátok... stb.!

A talajszennyezést is lehet csökkenteni a gazdaságokban, a biogazdálkodással. Ha nem használnának vegyszereket (növényvédőszereket, műtrágyákat, permetszereket... stb.), a talaj élőlényekben (földigiliszta, rovarok... stb.) gazdag lenne. De ha mindenhol így gazdálkodnának, nagyon megdrágulnának a zöldségek, gyümölcsök és minden mezőgazdasági termék.

Sokat számít az is, ha szelektíven gyűjtöd a hulladékot. Külön a műanyagot, a papírt, a fémet, a veszélyes hulladékot stb. A komposztálás is ilyen alapon működik. A konyhai hulladék lebomlik, majd azt vissza lehet forgatni a talajba és humusz képződik belőle. Ez a növények számára nagyon fontos, ettől szebben fognak majd fejlődni. Így a konyhai hulladékot visszajuttatjuk a talajba és nem lesz belőle plusz szemét.