Levendula mezők

Már több mint 2500 éve ismerjük a levendulát. Az ókori görögök és rómaiak tisztító tulajdonságáért és illatáért kedvelték. A főníciaiak és egyiptomiak mumifikálásra és illatosításra, a rómaiak fürdőolajként és levegőillatosítóként használták. A parfüm iparban és a legjobb minőségű kozmetikumok készítéséhez különleges illatanyaga miatt széleskörben alkalmazzák. Lazító, görcsoldó, nyugtató, frissítő és fertőtlenítő hatása közismert. Fűszernövényként a levendula virágát elsősorban édes ételek és italok ízesítésére, míg leveleit hús- és gombaételek elkészítéséhez használják. Erős illatanyaga rovarűzésre is alkalmassá teszi.

A Földközi-tenger mellékéről származik, mediterrán félcserje. Virágai kékeslilák vagy mélylilák, a növény felső részén nyílnak. 

Legismertebb fajtái: a hidcote blue (sötétviola, 40 cm), a hidcote giant (vila, 60-80 cm), a dwarf blue (sötétkék, 30cm), a grappenhall (világoskék, 60-90 cm), a rose (világos rózsaszín,40 cm) és a nana alba (fehér, 20 cm). Jól ismert még a törpe növésű, dwarf blue, a fagyérzékeny füzéres levendula. Igénytelen száraz homokos talajon is megél.

Június végétől augusztus végéig  Dél-Franciaországban, Provence-ban a levendula mezők virágba borulnak, látványuk és illatuk elbűvöli a látogatókat. Európában ha levenduláról beszélünk azonnal ez a vidék jut eszünkben. A világ levendula termelésének egyharmada innen származik. Csodás levendula mezők tárulnak szemünk elé ha ezen a vidéken járunk, ahol kifejezetten erre az időre turista utakat szerveznek "A levendula útja" elnevezéssel. 

A francia impresszionista festőket is megihlették a levendulamezők, gyakori témájuk volt ez a csodálatos táj. Sault városát a levendula fővárosának tekintik.

Avignontól 20 km-re, Coustellet-ben 1991-ben nyílt meg a Levendula Múzeum, ahol betekintést nyerhetünk a termesztésbe, a feldolgozásba és végigkövethetjük a levendula történelmét. 

Feldolgozásának központja Grasse, a parfümgyártás fellegvára. A városban találjuk a Nemzetközi Parfümmúzeumot.

A levendula mezők egyre zsugorodnak, melynek elsősorban egy ritka rovar, egy kabóca féle az oka, mely megtámadta meg a földeket és pusztítja a virágokat és a kisebb fákat. Ehhez járul még hozzá a klímaváltozás is, mert a felmelegedés károsítja az ültetvényeket.

Európában Franciaországon kívül is, és távoli tengerentúli országokban is találunk levendula termelő vidéket.

Bittera Gyula gyógynövényszakértő volt, aki 1920-ban földet bérelt a tihanyi apátságtól és a Franciaországból hozott levendula szaporításával elkezdődött a magyarországi ültetvény története. A helyi klímának és Bittera szakértelmének köszönhetően egyre nagyobb hírnévre tett szert. A mi levendulánk ugyanis magasabb illóolajtartalmú volt, mint az eredeti francia. Sajnos a háború után tönkre ment a levendulás és csak a kilencvenes években kezdődött az újratelepítés és a megmaradt őslevedulás gondozása. Ma már újra Magyarország egyik híressége a Tihanyi Levendulás, ahol évente fesztivált rendeznek és újra gyönyörködhetünk a levendula virágzásban.